Publicerad 16 februari 2025.
Uppdaterad 9 mars 2025.

Det finns många anledningar att lämna Windows eller macOS och istället göra musik på Linux. Jag tänker inte gå in på anledningarna här, men om du läser den här artikeln så tror jag att du vet själv varför du vill testa Linux, och det är den bästa anledningen. Se inte den här artikeln som en tutorial utan mer som en pekpinne som visar vägen, från en som redan har gjort alla misstag så att du ska slippa. Jag kommer prata lite om vad som har fungerat för mig och hoppas det kan hjälpa dig doppa tårna i musikproduktion på Linux.

Nybörjare

Om du är ny på både Linux och musikproduktion, ladda ner Linux Mint till en USB-sticka och starta upp datorn från den. Det kan du göra utan att det påverkar ditt nuvarande operativsystem. När du startat upp Linux laddar du ner LMMS från Programhanteraren och följer någon rolig LMMS-tutorial på Youtube så är du igång och gör sjuka beats på nolltid. LMMS är faktiskt väldigt kapabelt även för mer erfarna musiker och innehåller det mesta man behöver, som synthar, instrument och samplingar. Det enda man inte riktigt kan göra i det är att spela in ljud, men det kan man fixa i ett annat program, t.ex. Audacity (finns också i Programhanteraren) och importera dem till LMMS.

Gammalbörjare

Resten av artikeln kommer att vara för dig som har hållit på med musikproduktion ett tag och dragit på dig högre krav (störigt, jag vet) men vill byta till Linux. Jag tror att Linux kan vara redo för musikproduktion på hög nivå om du är redo att tänka om lite.

Hur smidigt bytet går beror på vilken typ av musiker du är. Om du mest spelar in egna instrument eller jobbar med synthar så kan det gå väldigt smärtfritt. Om du däremot jobbar med väldigt nischade VST-plugins eller är som jag och jobbar med stora samplingsbibliotek som emulerar akustiska instrument, t.ex. symfoniorkester, då kan det bli lite meckigare.

Linuxdistrubition

Det första du bör göra är att välja distrubition (eller distro som Linuxnördarna säger) och testa den från en live USB-sticka först innan du installerar den på riktigt.

En populär distro för musikskapare är Ubuntu Studio. Det bästa med den är att ljudsystemet är konfigurerat och klart för låg latency så du slipper krångla med det själv. Ubuntu Studio har också nyare versioner av populära musikprogram förinstallerad än mer generella distros.

Själv kör jag Linux Mint med Ubuntu Studio installerat "ovanpå". Det är för att jag gillar Linux Mint mer för daglig användning. Jag installerade Ubuntu Studio ovanpå för att slippa konfigurera ljudsystemet för musikproduktion själv, och för att automatiskt få nyare versioner av musikprogram. För att installera Ubuntu Studio på Linux Mint, öppna Programhanteraren och sök efter "Ubuntu Studio installer". Ladda ner den och kör den. På Youtube finns en utförligare tutorial.

DAW

Det finns förvånansvärt många DAW:s till Linux, både open source och proprietära. Open source är utvecklade av andra nördar som du och jag, och är ofta gratis, medan proprietära är utvecklade av bolag och kostar vanligtvis en slant. Ödsla inte tid på att testa alla. Gå direkt på de populäraste alternativen då de är mest utvecklade. Jag rekommenderar:

Open source (finns i Programhanteraren):

  • Ardour – motsvarar Pro Tools.
  • LMMS – motsvarar FL Studio (minus ljudinspelning).
  • Qtractor – fullskalig, lite oldschool, kraschar med vissa plugins.
  • Audacity – ljudredigeringsprogram, bra komplement.

Proprietära:

Värda att nämna (open source):

  • MusE – Kraschar för mig ibland.
  • Zrythm – Ganska ny. Har inte testat den själv.

Andra verktyg:

  • JACK Audio Connection kit – Ljudserver som kopplar ihop och synkar alla ljudapplikationer. Förinstallerat och konfigurerat i Ubuntu Studio. Med JACK Transport kan du synka DAWs till varandra, t.ex. om du vill spela in ljud i en och jobba med MIDI i en annan.
  • Patchance – Program där du kan routa audio- och MIDI-signaler mellan olika ljudapplikationer hur du vill. Förinstallerat i Ubuntu Studio.

Själv kör jag Reaper eftersom jag hade använt det i ca 15 år på Windows innan jag emigrerade till Linux. Om jag inte redan hade varit kär i Reaper så hade jag valt Ardour då det känns mest "färdigt" och professionellt av alla open source-DAW:s. De andra proprietära alternativen är också bra, men för kommersiella för min smak. Jag lämnade Windows delvis för att komma bort från kommersen. Reaper har perfekt balans mellan kommers och open source-känsla om du frågar mig. Det är inte open source, men det innehåller inget bloatware och är väldigt öppet för att skräddarsy precis som man vill ha det.

Hårdvara

Försäkra dig om att din hårdvara (audio interface, keyboards, bluetooth-mickar, osv.) funkar på den distro av Linux och den DAW du väljer. Testa redan när du startar Linux från live USB-stickan så slipper du överraskningar när du har installerat skarpt sen.

Jag kör ett lite äldre Focusrite Scarlet Solo som audio interface och det fungerar klockrent. Övriga Focusrite-interface bör kunna antas fungera, men testa alltid först. Som MIDI-keyboard kör jag en gammal Yamaha CS2x med den äldre typen av MIDI-anslutning som ser ut som en DIN-kontakt. Jag kopplar in den i USB genom en billig adaptersladd. Nyare keyboards med USB-anslutning bör testas innan du kör skarpt.

Linux-plugins

Oroa dig inte, alla basic plugins har motsvarigheter i Linux. Det finns synthar till förbannelse, några samplers och en uppsjö av vanliga effekter. Pluginformatet i Linux heter inte VST, det heter LV2, LADSPA eller Linux VST. Den DAW du väljer måste ha stöd för det format du vill köra. Eller så kör du en VST-host som Carla så kan du genom den öppna vilket format du vill i vilken DAW du vill, typ. Jag har investerat mest i LV2 då det stöds av både Reaper och Ardour.

KX Studio Repositories kan du hämta massvis med plugins. Länken "amd64" bredvid varje plugin är den jag brukar klicka på. Gudarna vet varför, men det fungerar. Filer med ändelsen .deb kan installeras på alla distros baserade på Debian, vilket Linux Mint och Ubuntu Studio är. Kolla alltid om pluginen finns i Programhanteraren i ditt Linux först. Det är säkrare att installera därifrån än från en webbsida. När pluginen är installerad ställer du bara in plugin-mappen i den DAW du använder så att den pekar rätt, sen bör pluginen dyka upp där.

Mina favoriter (open source):

  • Synth: ZynAddSubFX, Vitalium, Helm, Dexed, TAL Noisemaker, Odin.
  • Soundfontspelare: Sfizz.
  • Reverb (algo): Dragonfly Reverb.
  • Reverb (IR): Hybrid reverb B2 (IR).
  • Delay: TAL Dub 3.

Man ska inte glömma att U-he faktiskt släpper sina synthar i Linuxformat också. Zebralette, Podolski, TyrellN6 och Tripple Cheese är riktigt grymma gratissynthar från U-he.

I övrigt kör jag mest stockplugins i Reaper. De andra DAW:arna jag listade har också stockplugins. Annars hittar du några stora pluginpaket på KX Studio Repositories, t.ex. LSP Plugins.

Samplers/sample players

För den som gillar samplade akustiska instrument—på Linux har vi varken Native Instruments, Spitfire eller East West. Sorry. Samplers på Linux tar i stort sett bara öppna format som WAV eller soundfonts (SF2 och SFZ), men det ser jag också som en styrka eftersom vi kan göra lite som vi vill med de formaten!

Några populära samplers/sample players är:

Jag har landat på Sfizz då den har disc streaming och hanterar mitt favoritformat SFZ allra bäst. SFZ är ett mer avancerat soundfont-format som har några av de populära funktioner som proprietära samplers har idag, som dynamic crossfading, round robin och true legato, vilket är viktigt när man försöker göra realistiska mockups av...

Symfoniorkester

Om du som jag tycker om att göra orkestral musik på datorn och siktar på realism, då är alternativen på Linux extremt få, vilket är snällt uttryckt. Det finns tyvärr inga öppna eller kommersiella orkesterbibliotek till Linux som är inspelade i svindyra konserthallar med en trillion mikrofoner, en miljon dynamic layers, en miljard round robins eller true legato. De kostar fruktansvärt med pengar att tillverka, och Linuxmarknaden är för liten för dem.

Med det sagt, det finns några open source-alternativ som låter riktigt bra för vad de är:

Fördelen med open source är att man kan modifiera dem hejvilt för att få dem att låta och beté sig som man vill. Om man vet vad man håller på med så kan man få till något som påminner om äldre orkesterbibliotek som ansågs som skapliga på sin tid, ca 2000-2005. Tänk typ Garritan Personal Orchestra, Edirol Orchestra, Miroslav Philharmonik, Peter Siedlaczek's Advanced Orchestra eller MOTU Symphonic Instrument. Nu blir jag nostalgisk.

Ett annat alternativ är MuseScore 4. Det är egentligen ett notationsprogram som har piffats upp med nya samplingar och någon slags AI som gör att det låter lika bra som dagens bästa samplingsbibliotek till Windows/macOS, och allt det för 0 kr! MuseScore 4 är open source, men portalen Muse Sounds Manager som används för att ladda hem de nya samplingarna är closed source. Förra versionen av den (då MuseHub) gav sig själv lite för mycket rättigheter till systemet, startade upp skumma bakgrundsprocesser och var svår att avinstallera, vilket fick mig att dra öronen åt mig. Den liknade faktiskt ett malware. Muse Sounds Manager sägs vara bättre i det avseendet men jag har själv inte installerat den. Muse Group som ligger bakom Muse Sounds Manager sägs ha en historia av att sälja data om sina användare. De måste tjäna pengar på något vis, och deras flaggskeppsprodukt är gratis. Om något är för bra för att vara sant så är det oftast det. Jag laddar därför ner samplingarna och installerar dem utan Muse Sounds Manager. Finns intresse så kanske jag skriver en artikel om hur jag gjorde det.

Ett mer stabilt alternativ är att konvertera dina gamla kommersiella samplingsbibliotek till SFZ, förutsatt att du har dem i WAV-format. Läs i så fall igenom tillverkarens EULA (end user license agreement) så att du inte bryter mot kontraktet när du konverterar. Det brukar vara helt OK att konvertera till andra format om de erbjöds i WAV från tillverkaren. Men seriöst, gör det inte överhuvudtaget om det gäller större bibliotek. Det kommer ta halva resten av ditt liv eftersom det måste göras manuellt. Det finns en hyfsad konverter, ConvertWithMoss, men den får inte med allt vid konverteringen så du måste ändå göra väldigt mycket handpåläggning.

Windows/macOS-plugins

Så vad gör man i de fall då det inte finns något vettigt alternativ på Linux? Jo, man försöker använda Windows/macOS-plugins ändå, på olika sätt.

Jag har testat att "streama" Windows-plugins från en Windows-dator till Linuxdatorn med hjälp av Audiogridder. Det krävde dock att jag installerade utdaterade beroenden i Linux, vilket blir en säkerhetsrisk. Dessutom kräver det att man har en separat Windows-dator.

Det går också att installera Windows/macOS i en VirtualBox (sök VirtualBox i Programhanteraren i Linux) och köra musikproduktionen i det. Det blir som en egen liten separerad miljö som inte kan komma åt resten av ditt Linuxsystem. Den kan bara "se" vad som händer inuti VirtualBoxen, så du behöver inte vara orolig för att Microsoft eller Apple spionerar på det du gör utanför den i Linux. Vill du så kan du till och med strypa internetuppkopplingen till VirtualBoxen. Då kan du tryggt fortsätta köra ett gammalt operativsystem i den även när supporten för det tar slut. Du behöver bara ansluta igen när det ska göras uppdateringar av dina musikprogram. Nackdelen med VirtualBox är att det måste dela datorns resurser med Linux eftersom du kör dem båda samtidigt. Det blir färre resurser över till musikskapande, och den kan introducera viss latency. Och, du är fortfarande fast med Windows/macOS.

Min nischade VST-plugin som jag inte klarar mig utan är Kontakt. Alternativet jag har landat på i dagsläget är att installera en äldre version av Native Access (v. 1.14.1) och Kontakt direkt i Linux via en Windowsemulator som kallas Wine (finns i Programhanteraren i Linux) och köra Kontakt i Reaper genom en VST-wrapper som heter Yabridge. Det fungerar, typ. Jag kan inte inte ladda in en hel orkestertemplate på 40+ spår för då tackar Reaper för sig ganska omgående. Jag får göra som man gjorde på den gamla goda tiden och ladda upp en "tom" template med purgade patchar och sen frysa spår allteftersom jag producerar. Det är smällen man får ta. Sen vet jag inte när en eventuell uppdatering av Wine eller Yabridge kommer förstöra något i min setup så att allt slutar fungera. Jag håller bara tummarna och kör på. Min plan B är att köra på VirtualBox. Om intresse finns kan jag skriva en utförligare artikel om hur jag installerade Kontakt på Linux.

För dig som hellre gillar Spitfire kan jag meddela att Spitfire Audio-appen och deras LABS-player och BBC Discover går att installera och köra på samma sätt med Wine och Yabridge. Jag kan inte gå i god för att deras kommersiella spelare funkar, men jag har läst att folk har fått igång den också.

East West Play och Opus ska visst också fungera, men jag har inte provat installera dem eftersom de licensieras med iLok. En uppdatering av Wine kan göra så att iLok-programmet tror att datorn plötsligt är en helt ny dator. Det innebär att man inte längre kommer åt den "gamla datorn" för att avaktivera den gamla licensen, vilket man måste göra för att kunna använda licensen på den "nya datorn". Då har man i princip förlorat sin licens som man betalade dyra pengar för. Nej tack, för bökigt. Gör det inte. Ha som grundregel att hålla dig borta från alternativ med trassliga copyrightskydd, speciellt i Linux, så lever du längre.

Slutsats

Det mest smärtfria sättet att använda Linux till musikproduktion är att anamma de alternativ som finns i Linuxvärlden och bara glömma allt man gjorde i Windows/macOS. Börja om på ny kula liksom. Du som jobbar med basic grejer som synthar, inspelning, enkla samplers och standardeffekter kommer inte ha några bekymmer alls. Du som är helt beroende av en specifik nischad VST-plugin kommer antingen att behöva göra en uppoffring, trixa lite för att få den att fungera på Linux, eller vara kreativ med vad som erbjuds. Så är läget med musikproduktion på Linux idag. Men ju fler av oss som överger Windows och macOS för Linux, desto fler kommer alternativen till Linux att bli, hoppas jag.

Mer resurser

Navigera

Tillbaka till startsidan.